Výstavba planetária za takmer 310.000 eur sa ukončí pravdepodobne načas

10.10.2010 Snina

Kolonica 10. októbra (TASR) - V areáli astronomického observatória humenskej Vihorlatskej hvezdárne, situovaného na Kolonickom sedle za obcou Kolonica v okrese Snina, pokračujú v týchto dňoch práce na výstavbe nového ...
Jeho priestory budú sprístupnené turistom a školákom pravdepodobne na sklonku tohto roka.
Na stavenisku sa v uplynulých dňoch uskutočnil kontrolný deň zameraný na postup stavebných prác. \"Všetky doterajšie úkony a pracovné činnosti sa prehodnotili, dá sa predpokladať, že budú úspešne ukončené podľa pôvodného plánu, a to v decembri tohto roka, \" uviedol pre TASR riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej. Podľa jeho slov sa na polguľovitú projekčnú plochu planetária budú v blízkej budúcnosti pre návštevníkov premietať súhvezdia, planéty, hviezdokopy či galaxie. Návštevníci sa bližšie zoznámia aj s animáciami rôznych javov na nebi a vzhľadov oblohy v rôznych časových obdobiach.
\"Dobudovaním tohto projektu zároveň plánujeme rozdúchať turistický ruch za účelom spoznávania hviezd karpatského neba, ktoré ešte nie je v našich oblastiach svetelne znečistené, \" podotkol Kudzej s tým, že nadšenci astronómie vyhľadávajú práve tmavú oblohu, ktorá nie je presvietená umelými svietidlami miest a obcí. \"My ju v našom regióne ešte stále máme, čiže pozorované hviezdy sú naďalej pekne žiarivé, \" doplnil Kudzej.
Výstavba planetária na Kolonickom sedle, ktorá sa začala v máji tohto roka, je najväčšou investíciou cezhraničného projektu Karpatské nebo - Rozvoj produktov cestovného ruchu založených na astronómii v regióne poľsko-slovenského pohraničia v rámci programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007-2013. Na stavebných nákladoch planetária v hodnote 309.999 eur sa podieľa Európsky fond regionálneho rozvoja 85 percentami, štátny rozpočet desiatimi a Prešovský samosprávny kraj piatimi percentami.
 

Vyberte región